Biografie


Fotografie: Jeroen Boerema

Johanan Havinga (1987) heeft vanaf zijn zesde tot zijn veertiende jaar pianoles gevolgd bij Marry Rouw op de muziekschool van Leusden. Vanaf 2000 volgde hij de vooropleiding van het Noord Nederlands Conservatorium, waar hij les kreeg van Paul Komen.

In 2002 deed hij mee aan het Peter de Grote festival in Groningen. In 2005 won hij de eerste prijs in Regio Noord bij het Prinses Christina Concours. In de halve finale behaalde hij vervolgens een eervolle vermelding, waarmee hij een concert in samenwerking met het NNO won. Waarna hij in 2006 met het NNO het eerste deel van Griegs Pianoconcert uitvoerde.

In 2005 begon Johanan aan de fulltime opleiding Piano van het Conservatorium bij Nata Tsvereli. In 2010 behaalde hij daar zijn eindexamen summa cum laude, met een divers repertoire van Ludwig van Beethoven, Ned Rorem en Paul Hindemith.

Naast een muzikale opleiding heeft Johanan in 2019 een master Educatieve Filosofie behaald, en is sinds 2015 werkzaam als docent Filosofie. Bovendien studeerde hij enkele jaren Geschiedenis. De bij deze studies opgedane historisch-culturele academische kennis en denkvaardigheden ziet hij als relevant voor het interpreteren van oudere muziek.